Alumne - page 40

202
10
TÈCNIQUES DE TREBALL I EXPERIMENTACIÓ
Dissecció d’un peix
Indica els òrgans sensorials que presenta el peix i explica quina funció desenvolupa cada un.
Respon a les preguntes següents sobre el peix amb què has treballat:
a)
Quina és la classificació taxonòmica del peix estudiat?
b)
Quantes aletes presenta el peix?
c)
Quantes brànquies presenta el peix amb què has treballat?
d)
Té costelles el peix? Quantes?
Amb el que has aprés en la pràctica, explica per escrit com s’alimenta i com respira el peix.
1
2
3
Els peixos són els vertebrats més
antics, i també els més abundants,
amb vora 30000 espècies identifi-
cades. En aquesta pràctica apren-
dràs a reconéixer les característiques externes dels
peixos ossis. A més, podràs identificar els òrgans
que permeten als peixos viure en el medi aquàtic.
Materials
❚❚
Guants.
❚❚
Un peix: sardina, moll, ora-
da, etc.
❚❚
Taula de dissecció.
❚❚
Ganiveta o cúter.
❚❚
Agulles de cap.
❚❚
Pinces.
❚❚
Lupa binocular.
1.
Prepara la taula de dissecció i col·loca el peix damunt.
2.
Observa les característiques externes de l’animal (aletes,
opercle, línia lateral, etc.) i dibuixa-les en el quadern.
3.
Alça l’opercle i observa les brànquies. Les pots separar
i observar amb la lupa binocular.
4.
Separa algunes escates de la pell i observa-les també
amb la lupa binocular. Dibuixa detalladament tot el
que hi observes.
5.
Talla el peix per la part ventral amb el cúter o la ganive-
ta. A poc a poc, separa la pell amb agulles de cap per
observar els òrgans interns.
6.
Identifica i dibuixa els òrgans de l’aparell digestiu.
7.
Extrau-ne els òrgans interns i observa com són les vèr-
tebres del peix.
Procediment
Fetge
Esòfag
Estómac
Llengua
Intestí
Anus
Pàncrees
Boca
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...88
Powered by FlippingBook